Nyirokmasszázs - cellulit

2021.06.05

Az utóbbi pár hétben többen is megkerestek azzal a kérdéssel, hogy végzek-e nyirokmasszázst. A nyár közeledtével minden évben felmerül ez a kérdés a hölgyekben. Ebben a posztban arról írok: MIÉRT IS NEM VÉGZEK nyirokmasszázst. Korábban foglalkoztam cellulitkezeléssel, azonban a tapasztalataim rendkívül vegyesek voltak. Valakinél működött, másoknál semmi változás nem történt, ezért picit elmélyültem a témában. A fellelt információk tekintetében pedig úgy látom, az az etikus, ha nem csinálok ilyen kezelést, mert az igazság az, hogy nem lehet garantálni a sikert. Biztosan mindenki látott már makulátlan bőrű duci hölgyet és csupa-narancsbőr karcsú hölgyet. Hogy van ez?

A kulcs bőrünk irha rétegének minősége, amely ha egészséges, megtartja az alatta elhelyezkedő (a szervezet számára létfontosságú!) zsírszövetet. Viszont ha az irha réteg gyenge, akkor bizony lehet akár milyen vékonyka a bőrünk alatt húzódó zsírréteg, az át fog türemkedni az irha irányába és a bőr felszínén látványos kis hepehupákat hoz létre.

Mitől függ az irha minősége? Nincsenek jó híreim...

Első sorban genetika és hormonháztartás. Genetika terén pedig első sorban nem a szülőtől örökölt génekre gondolok, hanem pl. az emberi faj kaukázusi fehér rasszának genetikájára, ugyanis ilyetén sokkal inkább érintettek vagyunk a cellulit-kérdésben, mint pl. az ázsiai rasszok. De ugyanilyen fontos a hormonháztartásunk egyensúlya is. A nők szervezetében az ösztrogén erőteljesebb jelenléte szintén elősegíti a cellulit megjelenését. Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy valójában a pubertás korban történő hormonális változások normális velejárója. A cellulit olyan - a hormonháztartás átalakulása hatására megjelenő - másodlagos nemi jellemző, mint a mellnövekedés, a csípő kiszélésedése vagy a férfiaknál a hangmagasság. És akkor most képzeljük el azt, hogy férfiak kínzó kezelésekre járnak azért, hogy minél inkább visszakapják pubertás előtti hangmagasságukat... Azonban azt is fontos tudni, hogy pl. az állandó stressz hatására is felborulhat hormonháztartásunk egyensúlya!

Tehát ha a genetikai hajlamod megvan és a hormonháztartásod nincs teljesen rendben, akkor nagy valószínűséggel a cellulitkezelések nem igazán lesznek eredményesek. Átmeneti sikerek persze lehetnek, mivel a tüneteket azért kezeljük, de az okot nem. 

Mitől függ az irha minősége? Vannak jó híreim is...

Vannak olyan tényezők, amelyekkel tudatosan és aktívan is tehetünk irhánk minőségéért, feszességéért. Az irha ugyanis kollagént tartalmaz (ez adja rugalmasságát) és itt találhatók azok a hajszálerek, amelyek friss vérrel, ásványi anyagokkal látják el a bőrt. Vagyis, igen, szerintem érdemes gondoskodni extra kollagén-bevitelről (főleg egy bizonyos kor felett) - de tudni kell, hogy a bekapkodott kapszulákból csak úgy nem épül be a kollagén. A szervezet oda fogja beépíteni, ahol azt érzékeli, hogy szükség van rá, ahol élet, terhelés - ahol vérkeringés van! Úgy az ízületben, mint a bőrben, az izomban, az erek falában, mindenhol az egész testben. És mivel tudunk vérkeringést csiholni a testtájainkba? Mozgással, aktív életmóddal, folyadékfogyasztással, megfelelő étkezéssel. És persze helyileg chilipaprikás krémekkel és olajokkal J. De semmiképp sem azzal, hogy heti 3-szor kék-zöld foltosra "cellulitkezeltetjük" magunkat. "Összetörjük a zsirt... aham... 

Tény és való: minél több a felesleges zsírszövet a bőröd alatt, annál nagyobb lehetőséget adsz a "kitüremkedésre". De van azért egy minimális mennyiség, ami alá "levinni" pedig nem egészséges a zsírszövet arányát. 

Elmondom, szerintem mi a megoldás

  • A heti 3×60 percben, amit fájdalmas cellulitkezeléssel töltenél, inkább mozogj valamit, ami örömet okoz. Nem kell izmot növelni, zsírt csökkenteni - egyszerűen csak aktivizáld a vérkeringésed. Pl. táncolj! Ahhoz egy jó tracklist kell és egy jó hangfal, semmi más. De ne is legyen 60 perc, legyen 20 perc. Már az is tök jó!
  • Igyál sok vizet.
  • Egyél olyan étleket, amiket a szervezeted hasznosítani is tud, energiát ad - nem csupán tárolásra alkalmas.
  • Zuhanyozáskor dörzsöld át a bőröd (finoman) érdesebb szivaccsal.
  • Használj anyagcsere-aktivizáló kencéket (paprikás, fahéjas, stb), ha nem vagy rájuk allergiás. Nem kell tekercselni, nem kell "összetörni" a zsírt. Egyszerűen csak hagyd, hogy hasson a krém.
  • Stresszmentesíts! Masszőrként mi mást mondhatnék: inkább stresszoldásra járj masszíroztatni, mint zsírtörésre.
  • Szeretgessed meg önmagad, mert így előbb-utóbb a (maradék) cellulitoddal is megbarátkozol és nem fog zavarni.
Nincs varázslat! Ennyire egyszerű a megoldás! Csak vágj bele :)
                                                                                                                Széles Ildi - Stressfreezone 2020                                                                                                                                                                                         
Az oldalt a Webnode működteti Cookies
Készítsd el weboldaladat ingyen!